iPad Mini test

Vi har äntligen testat iPad Mini som släpptes hösten 2012. Apple har aldrig varit blyga när de ska lansera en produkt. De har ofta stora evenemang där nyheterna avslöjas och precis så var det med iPad Mini som kom till Sverige efter mobilen iPhone 5.

ipad mini

Fakta

Det spekulerades länge om iPad Mini skulle bli verklighet. Den 23 oktober 2012 avslöjade Apples VD Tim Cook en ny innovation i en keynote presentation. Precis som namnet antyder, är denna surfplatta en mindre version av tidigare generationer iPad. Skärmstorleken på iPad Mini är 7,9 tum och finns i svart eller vit med 3G + Wifi eller endast Wifi. Priserna ligger idag på ca 2995 kr för 16 GB Wifi och upp till 5795 kr för 64 GB 3G + Wifi.

Varför skapades en mindre iPad?

En billigare iPad var förmodligen en av de motiverande faktorerna för Apple. Få kan argumentera mot att iPad är den bästa surfplattan på marknaden, men samtidigt lite för dyr för många. Google Nexus med Android plattformen hade fått betydande marknadsandelar i den lägre prissektionen innan lanseringen av Mini. Med en mindre surfplatta och lägre kostnad, ska Apple ta marknadsandelar tack vare sin populära operativssystem iOS, enorma utbud av appar och välbyggda produkter.

En annan faktor att tänka på är att en del konsumenter önskar sig en mindre surfplatta. Tidigare iPad var ganska stora för att lätt kunna läggas i jackfickan som en mobiltelefon. Med iPad Mini, har Apple placerat sig mellan en iPhone 5 och iPad i storlek. Lojala iPhone användare som inte redan har en iPad och är bekanta med iOS, är förmodligen mer lockade att köpa denna surfplatta på grund av dess lägre pris samt mångsidighet.

  • Fördelar
  • Liten, låg vikt och lätt att ta med sig överallt.
  • iOS. Över 300 000 appar i AppStore.
  • Kan laddas med din iPhoneladdare.
  • Smidig integration med andra Apple enheter.
  • Nackdelar
  • Ingen Retina skärm.

Sammanfattningsvis

Precis som det mesta som Apple skapar, var förväntningarna skyhöga när det lanserades. Priset för en iPad Mini är helt rätt. Närmaste konkurrent är Google Nexus 7. Vilken surfplatta som är bäst är svårt att avgöra, båda har sina fördelar och nackdelar. Vi tycker dock att iPad mini med den snygga designen, kvalitetskänslan och enorma utbud av appar är strået vassare. En sak är säker, med den mindre storleken, vikten, lägre priset, har Apple lyckas igen att attrahera en stor grupp köpare som inte blivit besvikna.

Kategori: Tester | 14 feb 2013