iOS 6 recension

IOS 6 kommer med över 200 nya funktioner till din iPad och iPhone. Oftast är det nya produkter som skapar de stora rubrikerna men ibland kan uppdateringar av mjukvara bli en stor nyhetshändelse. När Apple kommer ut med en ny version av det mobila operativsystemet iOS till iPad eller iPhone, får man nästan känslan av att man har köpt en ny pryl pga de nya funktionerna. Så är fallet med det senaste iOS 6 släppet. Här har jag har lyft fram de 7 viktigaste nyheterna.

Kartor

Apple bestämde sig för att inte inkludera Google Maps som inbyggd app i iOS 6, istället lade Apple sin egenutvecklade app som heter Kartor till iOS. I början var reaktionerna blandade. Medan programmet verkar ha potential, har det tidigt plågats av fel och problem. Apple har bett om ursäkt för problemen och lovar att få ordning på kartappen. Även om det råder många tvivel om några framtida förbättringar, är det fortfarande svårt att se en vinst för användaren även när Kartor har fixats. Jag menar, var någon missnöjd med Google Maps? Annat än fördelen för Apple ur ett marknadsperspektiv är det svårt att se hur iPad/iPhone användare någonsin kommer att få det bättre med att byta från Google Maps till Apples version. När Google Maps släpptes som fristående app hösten 2012 finns det nu ännu mindre anledningar att använda Apple’s Kartor.
Apple kartorapple-kartor-1apple-kartor-2

Passbook

Nu när allt går mot det digitala, börjar även biljetter och kuponger som traditionellt har varit av papper bli elektroniska. Passbook appen i iOS 6 ger dig en möjlighet att samla boardingkort (t.ex. till flyg, tåg m.m), biobiljetter (ej implementerat än av SF), rabattkuponger, presentkort och andra dokument på en plats. Alla elektroniska värdekuponger läggs i appen Passbook via e-post eller webbplatser från deltagande återförsäljare. Denna funktion verkar vara mest fördelaktigt för flygresenärer som reser ofta och jonglerar mellan flera biljetter till diverse destinationer.
Passbookpassbook-1passbook-2

Facebook integration

Med dagens popularitet av sociala medier har Apple nu integrerat Facebook i iOS 6. När du har kopplat din iPad eller iPhone till Facebook kan du med enkelhet dela, posta och ladda upp bilder till vänner, familj och bekanta. Om du är en aktiv Facebook användare, är detta en trevlig nyhet som gör delandet av bilder mer smidigt.
Facebook iOS

FaceTime över 3G nätet

Facetime är inget nytt för iPad och iPhone. Facetime appen i operativssystemet iOS låter dig chatta med video mellan två iPhones eller iPads. Med den här iOS 6 uppdateringen kan du nu använda Facetime programmet på iPad och iPhone när du är ansluten via 3G mobilnätet (tidigare endast tillgänglig via Wi-Fi). Detta är en nyhet som inte påverkar många, men de som ville ha 3G stöd till Facetime är sannolikt nöjda med denna uppdatering.

Nya telefonfunktioner

Med iPhone får du med iOS 6 en del tilläggsfunktioner i själva telefonen. De 3 stora nyheterna är Svara, Påminn och Stör ej samtalsfunktioner. Om du nu väljer att avvisa ett samtal kan du välja att skicka ett textsvar istället med ”Svara”. Alternativ kan du ställa in en påminnelse om att ringa upp personen som ringde dig med ”Påminn”. Dessutom har telefonen en ”Stör ej” funktion, den blockerar alla inkommande samtal utom de som är godkända av dig i förväg på din kontaktlista. Av dessa 3 uppdateringar är ”Stör ej” funktionen det mest användbara. Att kunna filtrera ett fåtal utvalda nummer kan spara tid och energi från samtal som du inte hinner med.

Mail med VIP-lista

Uppdateringen av Mail appen på iOS 6 går i linje med de nya telefonfunktionerna. Genom att lägga till en VIP-lista till dina e-postkontakter, får du bara ett meddelande när en av de utvalda kontakterna (filtrering) skickar ett meddelande. Det här är en god nyhet, detta kan hjälpa dig att slippa lägga tid och energi på att läsa värdelösa skräppostmeddelanden och andra oviktiga mail. Denna uppdatering av iOS 6 med Mail VIP-lista av kan definitivt minska frustrationen.
Mail VIP lista

Kamera med panorama

Med iOS 6 kan du ta bilder med panorama funktion om du har iPhone 4S eller senare (funkar ej på iPhone 3 eller 4). Med denna teknik kan du med ett svepande rörelse fota upp till en 240 graders bild i vilken riktning som helst, både vertikalt och horisontellt. Detta är en funktion som sannolikt inte kommer att användas ofta, men kan vara häftig i situationer när det behövs t.ex. för att fotografera stora byggnader (broar, hus, skyskrapor, landskap, stränder m.m).

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kommer iOS uppgradering med flera användbara funktioner som gör din iPad eller iPhone bättre. Som med alla programuppdateringar beror nyttan av funktionerna till stor del på hur du använder din surfplatta eller mobil. I allmänhet tror jag att användarna kommer att uppskatta Facebook integrationen, nya telefon- och mailfunktionerna medan många kommer att bli besvikna med appen Kartor. Apples operativsystem är redan det mest intuitiva och smidigaste på marknaden, och iOS 6 visar att det stämmer.

  • Fördelar
  • Nya telefonfunktioner, filtrerar samtal
  • Facebook integration förenklar delandet av bilder
  • Mail med VIP-lista, filtrerar utvalda mail
  • Nackdelar
  • Apple’s egna app Kartor ersätter Google Maps
  • Brist på större uppdateringar
Kategori: Tester | 7 jan 2013